Vitamine D / K en bloeddruk

Optimale spiegels van vitamine D en vitamine K kunnen hoge bloeddruk voorkomen

Geplaatst op 6 juni 2017

 

Vitamine D en K hebben invloed op het ontwikkelen van hoge bloeddruk

Vitamine D is een vet oplosbare stof en veel ouderen krijgen niet genoeg vitamine D binnen. Daarom wordt geadviseerd om iedere dag extra vitamine D te nemen. Waarschijnlijk wist u al dat dit belangrijk is voor sterke botten maar nu zijn er ook andere gezondheidseffecten ontdekt. Wanneer vitamine D gecombineerd wordt met vitamine K kan dit mogelijk helpen om hoge bloeddruk te voorkomen. Vitamine K komt voor in groene bladgroente en in zuivelproducten zoals, melk, karnemelk, kaas yoghurt en kwark.

 

Wat eraan gedaan kan worden

Het is belangrijk om regelmatig uw bloeddruk te laten controleren. Bij hoge bloeddruk is het belangrijk om direct naar de huisarts te gaan. Om verdere stijging van de bloeddruk en hypertensie te voorkomen of uit te stellen kunnen optimale spiegels van vitamine D en vitamine K mogelijk helpen. Neem daarom iedere dag een vitamine D supplement en eet een volwaardig voedingspatroon met voldoende groente en zuivelproducten.

 

van Ballegooijen AJ, Cepelis A, Visser M, Brouwer IA, van Schoor NM, Beulens JW. Joint Association of Low Vitamin D and Vitamin K Status With Blood Pressure and Hypertension. Hypertension. 2017;69:1165-1172.


Terug naar de Weetjes

Meer weten over de LASA-weetjes waaier? Download de PDF hier of vraag deze gratis aan via lasa@vumc.nl�(zolang de voorraad strekt).