Pijn en depressie

Wat is het verband tussen pijn en depressie?

Geplaatst op 28 februari 2017

Verband tussen pijn en depressie

Veel ouderen met depressieve klachten hebben tevens chronische pijnklachten. Of worden ze depressief omdat ze altijd pijn hebben?

Pijn risicofactor op het ontwikkelen van depressie
Chronische pijn drukt een groot stempel op het dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal. Uit LASA-onderzoek blijkt dat mensen die vaak pijn hebben een groter risico hebben om depressieve klachten te ontwikkelen. Omdat ze voortdurend pijn hebben, ziek zijn of omdat ze niet goed weten hoe ze met de pijn om moeten gaan.

Wat eraan gedaan kan worden
In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk dat pijnklachten optimaal worden behandeld door de huisarts of specialist. Daarnaast is het van belang dat u met de pijn leert leven, op een manier die bij u en uw situatie past. In overleg met uw huisarts kunt u hiervoor eventueel de hulp van een psycholoog inschakelen.

Sanders JB, Comijs HC, Bremmer MA, Deeg DJH, Beekman AT. A 13-year prospective cohort study on the effects of aging and frailty on the depression-pain relationship in older adults. International Journal of Geriatric Psychiatry, in press.> Full text

Terug naar de Weetjes

Meer weten over de LASA-weetjes waaier? Download de PDF hier of vraag deze gratis aan via lasa@vumc.nl�(zolang de voorraad strekt).