Sport tegen eenzaamheid

Oudere sporter voelt zich minder eenzaam

Geplaatst op 11 januari 2017

Sporters zijn minder eenzaam

Sporten is gezond voor lijf en leden en voor veel mensen de smeerolie in hun sociale leven. Hoe zit dat bij ouderen? Verdrijft sport de eenzaamheid?

Ook bij ouderen

Onderzoek onder ruim 1600 LASA-deelnemers wijst uit dat ouderen die een sport beoefenen zich gemiddeld minder eenzaam voelen dan ouderen die niet aan sport doen. Dit geldt zowel voor groepssporten als voor individuele sporten. Dit geldt voor alle ouderen, ongeacht hun leeftijd, opleidings-niveau, fysieke en mentale gezondheid, of aantal sociale contacten. De resultaten suggereren dat sporten op de korte termijn gevoelens van eenzaamheid onder ouderen zou kunnen verminderen.

Mannen

Voor mannen zou de beoefening van groepssport daarnaast kunnen betekenen dat – door de contacten die ze zo opdoen – gevoelens van sociale eenzaamheid afnemen.

Wirtz, F., Aartsen, M.J., Visser, M., Deeg, D.J.H. (2013). Sport en eenzaamheid. Individuele en groepssport en de relatie met emotionele en sociale eenzaamheid bij ouderen (LASA-rapport 2012).

Terug naar de Weetjes

Meer weten over de LASA-weetjes waaier? Download de PDF hier of vraag deze gratis aan via lasa@vumc.nl�(zolang de voorraad strekt).